Klädkoder

Det kan vara svårt att veta hur man ska klä sig för vissa tillfällen, men oftast finns det klädkoder skrivna eller oskrivna för nästan alla. Vilka regler som gäller kan variera mellan olika kulturer och platser, men är ofta uppenbara.

Vid formella inbjudningar är klädkoden angiven. De brukar vara kavaj, mörk kostym, smoking, jackett och högtidsklädsel.

Högtidsklädseln är folkdräkt eller frackklänning. Frackklänningen kallas en balklänning som når ner till golvet med urringning. Det viktiga med denna klänning är längden och att det syns att den är extra festlig. Det finns alltså stor frihet i vad som gäller med både färg och mönster, samt modell.

Tillbehör till klänningen är handskar liksom en väska och smycken. Har du handskar ska du inte bära ringar utanpå. Är klänningen ärmlös ska axlarna skylas i kyrkan. Djupet på urringningen ska vara inom ramen för vad som anses anständigt.

Han kan i detta fall bära folkdräkt, militär högtidsdräkt eller frack. Frackrocken skall inte knäppas och det ska sitta en vit näsduk i bröstfickan. Frackskjortan har stärkt bröst och manschetter som knäpps med manschettknappar. Du bär även en vit väst under fracken och en vit fluga.

Byxorna har revärer längsmed sidorna och pressveck, du bär upp dom med ett par hängslen och längden ska nå ner till golvet utan sko. Skon i sin tur ska vara en lacksko. Kom ihåg att välja en bekväm sko om du ska dansa eller stå mycket.